Never ending shadows – Emmy Bergsma

Never ending shadows Emmy

Emmy Bergsma tekent ‘landschappen’ waarin toen en nu, licht en donker, de kracht van de natuur en de mens in elkaar grijpen.

Ze bevraagt de betekenis van plekken op deze wereld. Zodra een plek van uiterlijke vorm verandert, leeft deze voort in haar gedachten. De betekenis die de plek heeft, blijft oproepbaar en geeft tijdens het tekenproces richting en ruimte voor nieuwe associaties en denkrichtingen.

‘Het werk van Emmy Bergsma begint met terloopse observaties en gedachten omtrent plantaardig leven. Tijdens het tekenen nemen zij de gedaante aan van betekenisvolle beelden, met motieven die zouden kunnen figureren in een oude mythologie. Er is de ontembare kracht van de groei, er is een boom die het donker vasthoudt, er is een oneindig schaduwrijk, een onderwereld vervlochten met al onze wortels. En dan is er nog het verhullen, bedekken, overwoekeren van menselijke ordening, ook waar het gaat om een tuin: aanzwellend kleurveld in duistere aarde met een gesloten, afgekeerd huis’ –

Wim Kranendonk, galerij van de tekenkunst- april 2018

Never ending shadows sluit aan bij het werk Entrophy van Elise van der Linden.

Het rijk der schaduwen is een prachtige metafoor in woorden. Het combineert schaduw en rijk als horend bij elkaar en compleet. (KB)

Entropy-website

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close