OlhoMarmore van Theo van Delft

OlhoMarmoreBarrocoR0012071Vierkant (003)

‘Shaft shades of silence’ is de foto waar het werk OlhoMarmore van Theo van Delft op reageert. Het  beeld van Elise leidt je blik van beneden naar boven, vanuit het donker naar het licht. Het lijkt een belofte. De foto van Theo kijkt in een marmergroeve, vanuit een plek waar alles gezien is. Je hoef nergens naar toe, je bent er altijd al geweest.

Panoramafoto’s hebben mij altijd geïntrigeerd door hun ruimtelijke werking, maar nog meer door de schijnbaar neutrale open kijk op de werkelijkheid. Er is geen dramatisch standpunt, geen subjectieve uitsnede, maar een open blik die alles toelaat. Dit associeer ik met de objectloze shamata meditatie, waarbij je waarneemt zonder oordeel, zonder in te vullen of je projecteren. Eenvoudig zijn met alles wat er is. Dit is een basis waarop je kunt komen tot een non-duale ervaring waarin de scheiding tussen object en subject niet bestaat, waarin geen ik is dus ook geen jij, alleen een  zijn.

Deze panorama beelden bewerk ik vaak tot een bolvormig beeld dat ik in een lens giet of als video gebruik. OlhoMarmore heb ik gemaakt door mijn camera aan een 40 meter lange kabel midden in een verlaten marmergroeve te hangen. Dit dagenlange avontuur in de binnenlanden van Portugal is een aanleiding om een ander manier te zoeken om de foto tot een autonoom object te verwerken.

Shaft---Shades-of-Silence

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close